a

Obiceiuri bucale

Sunt în asentimentul Dr.Leyt, care folosește această terminologie de “obiceiuri bucale”, înlocuind termenul de obiceiuri vicioase, folosit de obicei de către medici, dar ambele referindu-se la aceleași obiceiuri care pot modifica poziția dinților, relațiile și forma arcadelor dentare: sugerea degetelor, interpunerea limbii sau a buzelor intre arcade.

Sugerea degetelor: acest obicei se întâlnește la peste 50% din copii mici (Canut-Brusola), începând din primul an de viață și continuând până la vârsta de 3-4 ani.

Persistența obiceiului este considerată de unii specialiști semn de anxietate și instabilitate emoțională la copil. Escardo (1961) scria că ”într-un mare număr de cazuri clinice, copilul apare ca purtătorul unor simptome de perturbare care-și au rădăcina în funcționarea interioară a sistemului familial; familia în sine e bolnavă, copilul fiind doar organul său expresiv”.

Cea mai frecventă formă e reprezentată de sugerea policelui, în poziție verticală, cu unghia îndreptată spre dinții inferiori. În unele cazuri sunt supte două sau mai multe degete. Nu s-a remarcat vreo preferință pentru vreuna din mâini.

Consecințele sugerii degetelor depind de durată, frecvență, intensitatea practicării obiceiului, numărul degetelor implicate, poziția în care sunt introduse în gură, tiparul morfogenetic. Efectele tipice includ protruzia incisivilor superiori, retro-înclinarea incisivilor inferiori cu creșterea spațiului de inocluzie sagitală și ocluzie deschisă anterioară, care de regulă este asimetrică și mai accentuată în partea degetului supt.

Efectele sugerii nu se limitează la elementele constitutive ale aparatului dento-maxilar, ci se repercutează și asupra funcțiilor (respirație, deglutiție, fonație).

Etapele de decongestionare a obiceiului de supt trebuie să fie gradate, secvențiale, discutate personal cu copilul, prin mijloace educative (dialog, laudă, recompense). În cazul în care aceste “metode” nu au efect, se poate apela la medicul ortodont pentru un aparat ortodontic specific.

Aparatul nu corectează anomalia, ci tratează obiceiul, revenirea funcției normale a limbii și a buzelor va favoriza corectarea anomaliilor produse.

Interpunerea limbii sau a buzelor intre arcade sunt obiceiuri frecvent întâlnite în asociere cu anomalii de tipul over-bite sau overjet excesiv. Interpunerea buzei inferioare între incisivi poate avea ca rezultat o protruzie superioară, o lingualizare a frontalilor inferiori, iar retroversiunea dento-alveolară inferioară este provocată de mușchii vârfului mentonului și pătratul mentonier.

Unele anomalii sunt autocorective după îndepărtarea obiceiului, dar mușchiul mentalis se menține de obicei hiperactiv. Medicul ortodont vă poate indica tipuri de aparate ortodontice specifice obiceiului, după care trebuie tratată anomalia produsă că efect al obiceiurilor bucale.

“Dacă știi să prevezi din timp lucrurile, însușire care nu-i este dată decât omului înțelept, poți să înlături cu ușurință relele care se ivesc.” Machiavelli (1469-1527)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *