Odontectomie – extracția molarului „de minte”

Molarul “de minte”(molarul 3) inferior rămâne frecvent în inocluzie intraosoasă sau submucoasă. Atât inocluzia, cât și accidentele de erupție a molarilor de minte inferiori sunt favorizate și de faptul că, de la locul de formare a germenului până la alinierea sa pe arcadă, dintele trebuie să străbată un os adult bine structurat și o gingivomucoasă îngroșată, dură. Dacă la aceste elemente se mai adaugă și eventual micșorare sau lipsă totală de spațiu prin reducerea dimensiunii corpului mandibular, erupția pe arcadă nu va mai fi posibilă, molarul de minte rămânând în inocluzie.

Molarul “de minte” (molarul 3) superior apare pe arcada în aceeași perioadă ca și molarii de minte inferiori, dar inocluzia și accidentele de erupție sunt mai rare și mai puțin grave. Osul este mai puțin dens, iar spațiul insuficient favorizează mai degrabă erupția ectopică decât reținerea dintelui în grosimea tuberozității maxilarului.

În imagini se observă diferite variante de poziții a molarului de minte rămas în inocluzie. În astfel de poziții, el poate să “impingă” dinții vecini, înghesiurile observându-se chiar și la nivelul dinților frontali.

Se recurge la odontectomii și ca o profilaxie post tratament ortodontic, în cazul în care radiografia prezintă un molar de minte în inocluzie și într-o poziție care poate afecta estetica și ocluzia.

Extracțiile se pot efectua de către medicul chirurg în cabinetele stomatologice, pe baza anamnezei, examenului clinic și radiologic.

Documentați-vă în continuare despre acest subiect:

Vă invităm cu drag să ne faceți o vizită la clinica din Cluj-Napoca pentru un consult profesionist.