Tipuri de aparate dentare

Cea mai comuna forma de tratament ortodontic este cu aparatul dentar. Exista diferite tipuri de aparate, in functie de nevoile pacientilor atat functionale, dar si estetice:

 1. aparate mobilizabile (indicate pana la vârsta de 12 ani)
 2. aparate fixe (metalice, ceramice, safir) colate pe fețele dinților
 3. aparate dentare linguale, INCOGNITO, care se coleaza in spatele dinților

Beneficiile tratamentului ortodontic

Tratamentul ortodontic prezinta beneficii si rezultate foarte bune atat in cazul copiilor, cat si al adultilor. Este vorba de beneficii pe termenul lung, in sensul imbunatatirii functionalitatii, aspectului si sanatatii dentare. De asemenea, in urma acestui tratament riscul de carii si boli gingivale este mult diminuat. Nu in ultimul rand, alinierea corecta a dintilor produce si un efect estetic remarcabil care influenteaza pozitiv starea psihologica a pacientilor, redandu-le increderea si dorinta de a zambi.

Din punct de vedere functional, tratamentul ortodontic contribuie la:

 • Pozitionarea mai buna a dintilor de pe ambele arcade;
 • Rezolvarea problemelor create de dintii supraaglomerati;
 • Corectarea muscaturii, in sensul in care ambele arcade sunt aliniate, iar dintii superiori si cei inferiori se intalnesc atunci cand gura este inchisa;
 • Corectarea distantarilor dintre dinti;
 • Remedierea problemelor de vorbire;

Riscuri

Tratamentul ortodontic este foarte sigur, cu riscuri minime, dar ca in orice tip de tratament pot aparea si neplaceri. Orice riscuri vor fi discutate intre dumneavoastra si medicul ortodont si deasemenea remediate.

Cel mai bun sfat pe care vi-l putem da este sa urmati intocmai instructiunile date de medicul ortodont si sa mentineti o igienta dentara cat mai riguroasa. Acest lucru implica periajul dintilor de trei ori pe zi timp de 2-3 min.,folosirea periuței interdentare si a apei de gura pentru o curatare suplimentara. Acestea vor reduce riscul de complicatii.

Eventualele complicatii care pot aparea sunt:

 1. Disconfort gingival: gingiile rosii, sunt un efect secundar al utilizarii unui aparat dentar, dar acest lucru dispare odata ce v-ati obisnuit cu purtarea acestuia si cu igienizarea lui. Efectele neplacute apar in primele trei zile de la aplicarea aparatului, dar se diminueaza destul de repede.
  Daca aceste complicatii apar mult mai tarziu in timpul tratamentului, atunci principala cauza este lipsa unei igiene corespunzatoare. Daca nu curatati aparatul sau dintii, acestia se vor pata, iar gingiile se vor inflama. In timp, pot aparea carii dentare si boli gingivale ca un efect al lipsei igienei riguroase

 2. Disconfort dentar: pacientii resimt disconfort dentar la fixarea aparatului si ulterior la activarea acestuia. Pentru calmarea durerilor sunt recomandate analgezicele. De asemenea, medicul ortodont va poate oferi o ceara speciala care contribuie la diminuarea durerii.

 3. Alte riscuri: efectele pot aparea si in functie de starea de sanatate a pacientilor. Daca suferiti de o anumita afectiune, discutati cu medicul ortodont care sunt riscurile implicate de purtarea aparatului dentar.

Aparatul mobil si functional este utilizat pentru corectarea anumitor probleme ortodontice (stimularea cresterii arcadelor pentru alinierea si indreptarea dintilor, corectarea formei maxilarelor etc.), fiind recomandat, in special, intre 6 si 12 ani,  in cazul carora este mai facila stimularea modificarilor corective.

Aparatul mobilizabil nu implica lipirea aparatului pe dinti, acesta fiind purtat zilnic 14 ore, putand fi scos de catre pacient la indicatiile medicului ortodont. Cu toate acestea, pentru a fi eficient si un astfel de aparat mobil trebuie purtat cat mai mult timp si este recomandat incepand cu varsta de 4 ani (pentru anomaliile severe).


In anumite cazuri complexe, anomaliile dintilor nu sunt rezolvate in totalitate de purtarea unui aparat mobil, motiv pentru care tratamentul presupune si montarea ulterioara a unui aparat ortodontic fix.

Aparatul mobil vizeaza in special alinierea dintilor, precum si corectarea anumitor anomalii care afecteaza dintii sau oasele, fiind eficient doar in conditiile in care pacientii il poarta zilnic, in functie de ce indicatii oferite de medicul ortoodnt.

Aparatele ortodontice pot fi si functionale, recomandate atunci cand copilul are probleme cu maxilarele, ajutand fie la dezvoltarea, fie la prevenirea cresterii lor excesive. In plus, aceste tipuri de aparate au rolul de a corecta si anumite obiceiuri  vicioase: respiratia orală, deglutitia infantilă, sugerea degetelor.

Tratamentul dureaza, de obicei, 1-2 ani, variatiile fiind determinate de problema pe care o intampina fiecare pacient in parte. De asemenea, sunt necesare programari regulate la medicul ortodont pentru ajustarea aparatului. Neprezentarea la control, deteriorarea continua a aparatului sau ignorarea instructiunilor de purtare va conduce la prelungirea duratei tratamentului.


Aparatele dentare fixe sunt cele mai populare tipuri de aparate, fiind folosite pentru a corecta dintii malpozitionati, muscatura si o serie intreaga de probleme ortodontice. Un aparat ortodontic fix tipic consta din bracket-uri mici si un arc metalic, care se ancoreaza pe dinti. De asemenea, pot fi utilizate ligaturi metalice sau module elastice mici pentru asigurarea mentinerii arcului in pozitie.

Sunt disponibile mai multe tipuri de aparate dentare fixe: aparate dentare metalice, din ceramica sau safir si pot fi fixate atat pe dintii superiori cat si pe cei inferiori.

Aparatele dentare metalice: Sunt potrivite pentru cei care nu sunt alergici la metale. Sunt apreciate pentru robustetea lor si sunt mai ieftine decat alte aparate dentare fixe. Un alt avantaj al acestora este faptul ca pot trata cea mai mare parte a problemelor ortodontice, iar durata tratamentului este peste 3 ani, in functie de complexitatea corectiei care trebuie facuta.

Aparatele ortodontice ceramice: Sunt preferate in tot mai mare masura, intrucat sunt mai putin vizibile decat aparatele dentare metalice. Acestea devin o optiune pentru persoanele care acorda imaginii o importanta sporita, iar unele persoane considera ca sunt mult mai confortabile decat cele metalice. Dezavantajele acestui tip de aparat ortodontic, sunt: pretul mai ridicat, fragilitatea crescuta, ceea ce nu le recomanda pentru tratamentul tuturor tipurilor de probleme ortodontice, sunt destul de rezistente la pete, dar nu si la cele de cafea, Coca-Cola, curry, fumat etc.

Aparatele dentare fixe Safir: Sunt foarte transparente, puternice si rezistente la cele mai multe pete, cu exceptia celor cauzate de cafea, Coca-Cola, curry, fumat, etc. Nu sunt la fel de vizibile precum celelalte tipuri de aparate dentare fixe, mai ales daca aveti dintii albi, dar au ca dezavantaj principal pretul destul de ridicat. In plus, la fel ca si in cazul aparatelor ceramice, bracket-urile sunt mai mari comparartiv cu cele metalice.


Aparatele ortodontice Damon: Acestea sunt similare cu aparatele dentare fixe conventionale; sunt folosite in cele mai multe cazuri bracket-uri de metal (exista insa si varianta cu bracket-uri invizibile, din sticla) atasate la dinti si un arc metalic pentru a-i alinia, dar nu mai implica utilizarea de module elastice colorate, care in mod normal atrag depunerea de placa dentara. Aparatul poate fi folosit pentru a trata chiar si cele mai severe cazuri de inghesuire a dintilor, overbites, underbites. Este mai discret, mai confortabil si mai usor de intretinut.

In cazul aparatelor conventionale, medicii ortodonti sunt adesea nevoiti sa extraga anumiti dinti pentru a crea spatiu in vederea indreptarii celor inghesuiti. Sistemul Damon foloseste forte biologic sensibile, bazandu-se pe procesele normale de adaptare ale organismului pentru a crea spatiu in mod natural. Astfel, se pot trata cele mai multe cazuri, fara nevoia de extractie. Nu in ultimul rand, acest tip de aparat dentar necesita mai putine ajustari, deci mai putine vizite la medicul ortodont.

Aparatele linguale reprezinta moduri discrete de a indrepta dintii, oferind alternativa perfecta la aparatele dentare fixe conventionale, care sunt adesea voluminoase si mai putin estetice. Avantajul acestor aparate este gradul sporit de discreție.

Ce implica un tratament?

In vederea montarii unui aparat lingual este nevoie de cel putin doua vizite la dentist. In cadrul primei sedinte va fi realizata o amprenta a dintilor, in scopul crearii aparatului personalizat, adaptat danturii si nevoilor dumneavoastra. La a doua vizita, aparatul lingual este atasat, medicul ortodont va cimenta fiecare bracket in parte si apoi va adauga un arc metalic pentru a finaliza aplicarea.

Care sunt avantajele unui aparat lingual?

Este o alternativa mai estetica la aparatele conventionale fixe. Nimeni nu va putea sa isi dea seama ca urmati un tratament ortodontic cu un aparat fix,  intrucat acestea sunt ascunse de vederea celorlalti.

Aveti posibilitatea de a vedea progresul tratamentului de la inceput, deoarece,
spre deosebire de aparatele conventionale, aparatele linguale nu acopera suprafetele frontale ale dintilor.

Sistemul lingual implica un grad redus de frecare, ceea ce inseamna ca durata
tratamentului poate fi mult mai scurta decat in cazul celorlalte aparate ortodontice.

Care sunt dezavantajele aparatelor linguale?

Aparatele linguale sunt mult mai costisitoare, comparativ cu cele traditionale.

Adaptarea ar putea fi mai lunga si mai dificila. La inceput, v-ati putea confrunta
cu probleme de vorbire si iritatii ale limbii.

Acest tip de aparate nu sunt potrivite pentru toate tipurile de muscaturi.

Care este timpul mediu de tratament?

In scopul obtinerii de rezultate pozitive, aparatele linguale necesita, de obicei, purtarea pentru aceeasi perioada timp ca aparatele traditionale, in jur de 1-3 ani, in functie de circumstantele individuale.

Cat costa un aparat lingual?

Costul este, cu siguranta unul dintre dezavantajele aparatelor linguale, facandu-l accesibil doar unei anumite categorii de persoane. Acesta variaza in functie de mai
multe aspecte:

 • Severitatea problemelor care trebuie tratate;
 • Tipul de aparat ortodontic utilizat;
 • Cabinetul in care alegeti sa urmati tratamentul ortodontic;
 • Experienta medicului ortodont.

INCOGNITO

Aparatul INCOGNITO, este un aparat orthodontic fix, indicat in toate tipurile de anomalii dento-maxilare, colat in spatele dintilor. Tehnica INCOGNITO se bazeaza pe personalizarea confectionarii aparatului in laboratoare profesionale din Germania, pe baza unui model individualizat fiecarui caz in parte, cat si pe particularitatile tratamentului orthodontic optimizat, pentru a aduce maximul de functionalitate, eficacitate si confort in raport cu cerintele specifice fiecarui pacient.


Ce implica un tratament?

După examenele complementare solicitate de medicul ortodont, se face planul de tratament. Se amprentează arcadele pentru a se individualiza forma bracketului si se trimit la laboratorul specializat. In timp de 4 săptămâni, aparatul este confecționat si expediat medicului specializat acestei tehnici.

Avantajele

Avantajele acestui tip de aparat si implicit de tehnica, fata de aparatele conventionale fixe, avantaje care il propulseaza pe primul loc mondial in tehnica linguala, sunt:

 • este INVIZIBIL , fiind aplicat in spatele dintilor, din exterior nu se vede
 • este FIDELIZAT, atat in confectionare cat si in aplicare ceea ce ii propulseaza eficienta
 • este ANTIALERGIC, fiind confectionat din aliaj de aur, nu este allergic
 • este COMOD, fiind extraplat cu curburi perfecte, este comod si se poate igieniza foarte usor,fara dificultati de vorbire
 • este “ANTICARIE”, suprafata linguala pe care se aplica bracket-urile este mai rezistenta la cariile dentare decat cea vestibulara, datorita salivei, care curata in permanenta aceasta suprafata
 • avantaj PSIHOLOGIC, prin urmarirea evolutiei tratamentului, pacientul observand schimbarile pozitive ce se petrec la nivelul arcadei (in timpul tratamentului cu aparate dentare fixe conventionale, aplicate pe fetele vestibulare ale dintilor, evolutia este “ascunsa” de brackets si arcuri).


Dezavantaje

 • Tratamentul poate fi costisitor, intrucat aparatul este realizat dintr-un material pretios(aur) si individualizat pe curbura dinților dvs.
 • Pacientul are nevoie de o perioada mai lunga de acomodare cu aparatul;
 • Acesta poate produce puțin disconfort si dificultati in exprimare, cel mult doua săptămâni dupa aplicare;
 • Fiind vorba despre un sistem special de tehnică, acesta nu este oferit de toate clinicile stomatologice.

Timpul tratamentului

Tratamentul variaza in functie de pacient si de complexitatea problemei tratate, dar nu mai puțin de 3 ani.
Aveti nevoie de circa 2 saptamani pentru acomodare, iar rezultatele tratamentului se pot vedea in 9-15 luni de la inceperea acestuia.

Citiți în continuare despre acest subiect:

Pentru un consult profesionist, vă invităm cu drag să ne faceți o vizită la clinica din Cluj-Napoca.

Sună
Locație