Fluorizarea profesională este procedura stomatologică cu cel mai bun rezultat în prevenirea cariei dentare, fluorul fiind până în prezent singurul element cu proprietăți carioprofilactice certe, demonstrate în urmă a numeroase studii clinice.

Fluorizarea locală reușește să prevină apariția cariei prin efectul de remineralizare asupra suprafețelor dentare demineralizate în urma atacului acizilor din placa bacteriană. Totodată, fluorul ”sigilează” canaliculele dentinare, având efect de reducere a sensibilității dentinare.

Fluorizările se pot realiza și personal de către pacienți, dar datorită riscului utilizărilor intense, cu frecvență exagerată sau în cantități prea mari (situație în care apare intoxicația cronică cu fluor – fluoroza dentară și osoasă), este mai precaut să se realizeze în cabinetul de medicină dentară.

Se indică

  • La copii peste 2 ani, când trebuie evitate ”cariile de biberon” ce apar la nivelul dinților de lapte
  • Ca regulă generală pentru a proteja dinții permanenți se face fluorizare în primii doi ani de la erupția acestora
  • Persoanelor  cu dificultăți în menținerea unei igiene orale satisfăcătoare, printre care pacienților cu diferite grade de handicap
  • Persoanelor cu o structură deficitară a țesuturilor dure dentare, inclusiv anomalii genetice (amelogeneza imperfectă), la care constatăm o explozie de carii active sau zone incipiente de demineralize a smalțului
  • Pacienții cu xerostomie, care nu mai beneficiază de acțiunea protectoare a salivei
  • Pacienți cu hipersensibilitate dentinară
  • Pacienți cu protezări fixe (punți, coroane de acoperire), în edentațiile parțiale
  • Pacienți care poartă aparate ortodontice
  • Pacienți cu parodontopatie, care au expuse suprafețe variabile ale rădăcinilor dentare, pentru a preveni caria de colet
  • Ca  regulă generală  după fiecare detartraj

Pentru adulți, fluorizarea se face în de 4 ședințe consecutive,  în interval de o săptămână, care se vor repeta la 3, 6, 12 luni, în funcție de numărul și intensitatea proceselor carioase (carioactivitatea individual).

Pentru copii, fluorizările locale se vor face după vârsta de 2 ani, de preferat cu lacuri, de două ori pe an, până la vârsta de 15 ani, pentru a acoperi întreaga perioadă de erupție a dinților permanenți.

În ciuda controverselor legate de efectele pe termen lung și la nivel sistemic ale fluorului, procedura de fluorizare locală profesională este o modalitate dovedit eficientă de a trata leziunile carioase incipiente, de a oferi dinților rezistență la atacurile acide ulterioare, ce poate fi folosită atât la adulți cât și la copii, de-a lungul întregii vieți.

Documentați-vă în continuare despre acest subiect:

Vă invităm cu drag să ne faceți o vizită la clinica din Cluj-Napoca pentru un consult profesionist.