Obturații – terapia coronară

Caria dentară este fenomenul de alterare a țesuturilor dentare determinat de agenții patogeni prezenți în placa bacteriană de pe suprafața dinților.

Caria dentară se numără printre cele mai frecvente afecţiuni dentare, țintind aproximativ 80-98% dintre romani. Pierderea de ţesut dur dentar  este localizată şi gradată.

Dintre factorii detrminanți, enumeram câțiva:

  • igiena orală necorespunzătoare
  • consumul ridicat de alimente bogate în zaharuri
  • stresul, fumatul, distrofice dentare
  • hiposialia și xerostomia
  • dezechilibre hormonale
  • echilibrul calciu-fosfat din aportul nutritiv (raport normal: 2-1/3)
  • boli infecto-contagioase apărute în perioada de formare și mineralizare a dinților determină apariția distrofiilor dentare

Simptome

Inițial, cariile nu prezintă simptomatologie, însă medicul stomatolog, în urma examenului clinic și radiologic, poate depista prezența leziunilor carioase.

Pe măsură ce caria ajunge la dentină, sensibilitatea dentară se instalează, în special la contactul cu băuturile și alimentele dulci, fierbinți sau acidulate.

Cu cât stratul de dentină nealterată dintre camera pulpară și procesul carios se micsorează cu atât se accentuează reacția dureroasă la alimente sau băuturi calde sau reci, acidulate sau dulci. În acest stadiu, vizita la medicul stomatolog este o urgență.

Tratamentul cariilor dentare este ales in funcţie de gradul de evoluţie a leziunii dentare.

Cariile incipiente, necavitare, pot fi tratate prin fluorurizarea smalțului afectat. Este oprită astfel, din evoluție, degradarea țesutului dentar.

tratarea cariilor dentare

În cazul cariilor cavitare, se va îndepărta țesutul alterat (exereza dentinei și smalțului), iar cavitatea obținută, în urma acestui procedeu, va fi tratată prin obturație dentară. 

Cazurile mai grave de leziuni carioase, cu evoluţie rapidă şi deteriorare profundă, necesită, de cele mai multe ori, tratament de canal, ceea ce înseamnă îndepărtarea nervului și sigilarea canalului radicular, urmată de acoperirea dintelui cu o coroana dentară.
Un rol deosebit de important în prevenția cariei dentare îl reprezintă vizita la medicul stomatolog la 4-5 luni.

caria dentara arial dent

Documentați-vă în continuare despre acest subiect:

Vă invităm cu drag să ne faceți o vizită la clinica din Cluj-Napoca pentru un consult profesionist.