Mineralizare/Fluorizare/Profilaxie

MINERALIZAREA

Formarea dintilor incepe in timpul vietii intrauterine si se incheie in jurul varstei de 14-16 ani (coronar) si 18-20 ani (radicular).

Procesul de euptie dentara incepe la varsta de 6 luni cand coroana dintelui deja formata, strapunge mucoasa gingivala si prin cresterea radacinii ajunge in pozitia corecta pe arcada dentara.

De la aparitia primului dinte, copilul trebuie sa primeasca o alimentatie sanatoasa si echilibrata,bogata in principii nutritive, minerale si vitamine. Favorizarea masticatiei alimentelor mai dure (ex.coaja de paine), va conduce la dezvoltarea armonioasa a oaselor faciale. Copilul trebuie obisnuit sa mestece alternativ pe ambele parti. Reducerea consumului de dulciuri , inlocuirea acestora cu fructe si evitarea bauturilor acidulate, vor contribui la sanatatea dentara.

PROFILAXIA PRIN FLUOR

kid

Daca osul ramane toata viata tributar plusului de fluor,smaltul dentar are o perioada limitata de sensibilitate fata de fluor,intensitatea maxima fiind in timpul formarii si mineralizarii.

Administrarea endogena se face prin fluorizarea apei,sarii,laptelui,painii si administrarea de tablete de fluor indicate de medicul de medicina dentara.

Administrarea exogena se face in cabinetul de medicina dentara. Ea consta in 3-4 aplicatii la interval de o saptamana si se repeata de 2-4 ori pe an pana la varsta de 13-14 ani.

Profilaxia cariei dentare se bazeaza pe o alimentatie echilibrata, mineralizare, fluorizare si igiena dentara.

Un dinte sanatos si curat nu se cariaza!

 

PROFILAXIA CARIEI DENTARE

Periajul dintilor este cel mai important element profilactic.

Pentru rezultate optime trebuie sa avem in vedere anumite elemente, cum ar fi: periuta de dinti, pasta de dinti, apa de gura.