Regenerare osoasă

Regenerare osoasă sau osteointegrarea reprezintă procesul prin care în jurul implantului dentar se formează țesut osos, având ca rezultat creșterea stabilității și integrarea în organism a acestuia. În funcție de cazul clinic și poziția implantului, osteointegrarea poate dura între 3 și 6 luni.

După poziționarea implantului în orificiile osoase special create, în jurul acestuia începe să se formeze țesut osos. Țesutul osos format se va atașa de implantul dentar pătrunzând și între striațiile orizontale ale acestuia. Astfel se favorizează atât integrarea în osul alveolar a implantului cât și creșterea stabilității acestuia. La sfârșitul perioadei de osteointegrare, implantul va fi în totalitate înconjurat de țesutul osos nou format.

 

 

Avantajele implanturilor dentare

Marele avantaj al implanturilor dentare este înlocuirea dinților lipsă în cel mai natural mod posibil. Aceasta se datorează integrării implantului în os prin osteointegrare. Datorită acestui proces, restaurările pe implanturi oferă multiple avantaje comparativ cu lucrările tradiționale.

Orice lucrare protetică trebuie proiectată în așa fel încât să înlocuiască cât mai adecvat dinții lipsă. Ce înseamnă acest aspect?

Dinții au 3 funcții: masticația, estetica și fonația (sau pronunția). Când o lucrare protetică înlocuiește unul sau mai mulți dinți, ea va prelua toate funcțiile acestora. Cel mai important obiectiv este restaurarea acestor funcții cât mai aproape de natural.

Să vedem care sunt avantajele lucrărilor pe implanturi în restaurarea funcțiilor dentare:

  1. Masticația
    Masticația este cea mai importantă funcție a dinților. Când se proiectează o lucrare dentară, funcția masticatorie trebuie reabilitată cât mai aproape de situația naturală (adică cea de dinainte de pierderea dinților). Dacă acest obiectiv este atins, pacienții se vor adapta repede cu noua restaurare.
    Marele avantaj al restaurărilor pe implanturi este transmiterea forțelor masticatorii către osul alveolar într-un mod similar dinților naturali. În consecință, confortul masticator este excelent, deoarece implanturile funcționează aproape ca dinții naturali. Din contră, în situația protezelor dentare tradiționale, o mare parte din forțele masticatorii sunt transmise gingiei de dedesubt, deoarece protezele se sprijină aproape exclusiv pe gingii. Țesutul gingival nu este obișnuit cu aceste forțe; în consecință, adaptarea la protezele dentare tradiționale se face mai greu.
  2. Estetica
    Refacerea esteticii este pentru mulți pacienți cel mai important deziderat. Este unanim recunoscut că estetica unei lucrări pe implanturi executată corect este excelentă.Un implant dentar are capacitatea de a inlocui un dinte lipsa in asa fel incat va arata si functiona aproape ca un dinte natural.
  3.  Fonația
    Vorbitul normal, în special pronunția unor consoane, poate fi afectat dacă lipsesc dinți anteriori (mai ales incisivii). 
    Protezele tradiționale noi produc dificultăți în pronunție cel puțin până țesuturile bucale se obișnuiesc cu noua situație. Acest proces poate dura până la câteva săptămâni.Restaurările pe implanturi elimină acest neajuns, acestea funcționând aproape ca dinții naturali. Adaptarea cu aceste lucrări se face mult mai repede (de obicei câteva zile).

Dezavantajele implanturilor dentare

Daca nu există o contraindicație generală sau locală, implanturile dentare au puține dezavantaje.

Este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru ca implanturile să poată fi plasate în osul maxilar. Durata de vindecare, respectiv durata totală de execuție a lucrării poate fi mai lungă. Costul unei lucrări pe implanturi este de obicei mai ridicat decât cel al unei restaurări care se sprijină pe dinții naturali.

Documentați-vă în continuare despre acest subiect:

Vă invităm cu drag să ne faceți o vizită la clinica din Cluj-Napoca pentru un consult profesionist.