Este cunsocut faptul ca un dinte perfect curat nu se cariaza; dar acest ideal este destul de dificil de realizat la copii.Prin indepartarea resturilor alimentare,imediat dupa consum,a florei microbiene si a placii dentare,periajul dentar are menirea de a asigura acea “stare de curatenie” care sa protejeze dintele,stimuland in acelasi timp si circulatia sangvina la nivel gingival.
TEHNICA DE PERIAJ
Periajul trebuie adecvat varstei,importanta constand in cuprinderea sistematica a tuturor suprafetelor dentare,efectuarea in axul lui,de la culoarea rosie la culoarea alba,ceea ce inseamna de la gingie la dinte spre fetele ocluzale.
Durata unui periaj corect trebuie sa fie de 3 minute.
Suplimentarea curatirii spatiilor interdentare se poate face cu matase dentara,dental floss.
Periajul este urmat de o clatire puternica cu apa de gura.
Periuta de dinti trebuie sa aiba dimensiuni si forma adecvate varstei copilului.Se prefera smocuri dispuse in 2-3 randuri,fibrele din polimeri metilici,cu varf rotunjit si duritate medie.Trebuie sa fie atractiva, de culoare preferata,forma si maner cat mai interesant,in asa fel incat copilul sa fie intradevar “motivat”.
Pasta de dinti actioneaza atat prin capacitatea lor mecanica cat si prin efectul detergent.Pentru combaterea florei microbiene si intarzierea reaparitiei acesteia,s-au introdus in pastele de dinti compusi cu actiune specifica : antibiotic,antiseptic,fluor,saruri de amoniu,clorofila.Pentru ca o pasta de dinti sa fie cat mai “dorita” trebuie sa o alegem cu mirosuri si gusturi cat mai atractive/dorite.
Apa de gura este intrebuintata putin mai dificil la copii mici pana cand ei vor constientiza necesitatea clatirii cu apa de gura si nu inghitirii ei.
Aromele si continutul de compusi cu actiune specifica,fac apele de gura sa fie cat mai eficiente.
Profilaxia prin fluor
Daca osul ramane toata viata tributar plusului de fluor,smaltul dentar are o perioada limitat de sensibilitate fata de fluor,intensitatea maxima fiind in timpul formarii si mineralizarii.
Administrarea endogena se face prin fluorizarea apei,sarii,laptelui,painii si administrarea de tablete de fluor.
Administrarea exogena se face in cabinetul de medicina dentara.Ea consta in 3-4 aplicatii la interval de o saptamana si se repeat de 2-4 ori pe an pana la varsta de 13-14 ani.