Afte bucale / herpes bucal

Iritatiile mucoasei bucale si leziunile orale sunt inflamatii, pete sau ulceratii la nivelul mucoasei bucale, buzelor sau limbii. Exista multe tipuri de ulceratii si afectiuni orale, dintre care cele mai frecvente sunt aftele si herpesul labial. Daca aveti o astfel de leziune, este bine sa stiti ca aproape o treime din populatia planetei sufera la un moment dat de asa ceva. Cu toate acestea ulceratiile, iritatiile mucoasei bucale si leziunile orale pot fi dureroase, inestetice si pot afecta alimentatia si vorbirea. Orice ulceratie ce persista mai mult de o saptamana trebuie examinata de medicul dentist.

Cum se trateaza iritaţiile mucoasei bucale si leziunile orale?

Tratamentul este specific fiecarui tip de afecţiune.

Aftele se vindecau  în general în 7-10 zile, dar recidivele sunt foarte frecvente. Se putea obţine o ameliorare temporara cu ajutorul unguentelor topice si a calmantelor eliberate fara prescriptie. Iritatia putea fi redusa prin folosirea unei ape de gura antimicrobiene.


 

Herpesul labial- veziculele dispareau de obicei cam după o saptamana. Neexistand un tratament definitiv pentru infectiile herpetice, veziculele pot reaparea in asociere cu stresul emotional, expunerea solara, alergiile sau febra. Se putea obtine o ameliorare temporara cu ajutorul anestezicelor topice eliberate fara prescriptie.

Ultima generatie de tratament este terapia cu laser.

Avantajele acestui tratament sunt

  • Tratament fara durere
  • Tehnica non invaziva
  • Rezultate imediate
  • Rapiditate

Laserul grabeste vindecarea si reduce durerea prin influentarea functionarii biologice a diferitelor celule, exercita mai multe tipuri de beneficii asupra inflamatiei si vindecarii tesutului. Energia laser inactiveaza virusul si-l elimina, nu are importanta stadiul in care se afla leziunea. Rezultatul este oprirea evolutiei, iar leziunea se retrage si se vindeca; in paralel terminatiile nervoase sunt desensibilizate, drept urmare simptomele scad (mancarimea, senzatia de arsura si durerea).

Tratamentul dureaza cateva secunde si se poate repeta in functie de stadiul leziunii de tratat; anestezia nu e necesara.

Documentați-vă în continuare despre acest subiect:

Vă invităm cu drag să ne faceți o vizită la clinica din Cluj-Napoca pentru un consult profesionist.