Tipuri de periuțe dentare

Există aproape tot atâtea tipuri de periuţe câte tipuri de paste de dinţi. Indiferent că optezi pentru o periuţă electrică sau manuală, important este să se asigure o curăţare eficientă a dinţilor. Periajul joacă un rol esenţial pentru păstrarea sănătăţii dentare, de accea alegerea periuţei potrivite este o etapă atât de importantă în îngrijirea danturii.

Periuță dentară manuala pentru adulți – componente:

Prima periuță dentară manuală a fost concepută în China în anul 1469. 

  • Capul periuței (partea activă) – conține periile care pot fi din fibră naturală sau sintetice. Ele au dispoziția în smocuri (mai multe rânduri), un smoc (periuță interdentară – mijloc auxiliar) și 3 rânduri cu câte 6 smocuri (80-86 perii în total)
  • Mâner- robust pentru o priză stabilă. Asigură o manevră în toate zonele ale cavității orale. Formele lui sunt variate începând de la drept până la cudat

Avantajele periilor sintetice în locul celor naturale

  • Mai rezistente
  • Ușor de sterilizat
  • Grad de suplețe ridicat
  • Capetele fibrelor sunt rotunjite
  • Mai stabile în mediul umed

Periuță dentară electrică pentru adulți:

Inițial destinată persoanelor cu manualitate redusă sau cu tulburări motorii. Astazi însă este foarte răspândită.

Este considerată mai eficientă față de periuța manuală în ceea ce privește îndepărtarea plăcii bacteriene. 

  • Putere normală – 3.000-7.000 rotații/min 

Prezintă capete active care realizează o mișcare circulară sau capete care pulsează într-o direcție orizontală antero-posterioară. Majoritatea periuțelor electrice nu prezintă facilități adiționale (senzori de presiune, timer, etc).

  • Putere crescută – 30.000-40.000 rotații/min – acestea se numesc periuțe electrice sonice

Disponizitiv cu viteză foarte mare, care generează unde sonore și produce vibrații ale moleculelor de apă care sunt mai eficiente în curățarea dinților și a gingiilor.

Este mai eficientă în îndepărtarea placii bacteriene față de periuța electrică clasică. Prezintă facilități suplimentare care atestă cea mai recentă tehnologie în domeniu  (senzori de presiune, timer, sisteme de autocurățare UV, etc).

Periuțe dentare pentru copii:

Există o gamă variată de periuțe de dinți manuale și electrice pentru copii, colorate și imprimate cu personajele favorite din desenele animate, periuțe de dinți muzicale care îl/o vor ajuta pe micuț/ă să se spele cu răbdare, mai mult timp.

Prima periuță de dinți a bebelușului trebuie cumparată în jurul vârstei de 7-12 luni, când încep să apară primii dințișori de lapte.

Când vine vremea periuței de dinți, desigur cumpărăm una specială pentru vârsta lui. Prima periuță nu ar trebuie să fie mai mare de 1 centimetru – iar coada nu mai mare de 10 cm.

Până la împlinirea vârstei de 2 anisori, se recomanda periajul simplu, fără pasta de dinți. Apoi, treptat, se introduce și pasta de dinți – există paste de dinți pentru anumite vârste ale copilului. Pentru început se pune pasta de dinți cât o bobiță de chibit.

  • Peria pentru masarea gingiilor (0-6 luni). Acesta este mai degraba un degetar care se sterilizeaza periodic.
  • Peria pentru dinti si gingii (6-18 luni)
  • Periuta pentru copii (+18 luni)

Periile periuței trebuie să fie suple și sintetice, mânerul scurt și lat cu capatul rotunjit și îngust. Periuța trebuie schimbată la 2-3 luni.

Documentați-vă în continuare despre acest subiect:

Vă invităm cu drag să ne faceți o vizită la clinica din Cluj-Napoca pentru un consult profesionist.