a

Adorm oriunde, datorită oboselii…?!

Din ce in ce mai des auzim atât de la pacienți, cât și de la prieteni, colegi, că sunt obosiți. O stare de oboseală pe un teren sănătos poate fi o stare „normală” în cazul în care suprasolicităm organismul, fără a-l alimenta cu alimentație de bună calitate, apă, somn, aer proaspăt, exerciții fizice.

Starea de oboseală cronică, cu cauze de natură fizică, psihică, emoțională, împarte simptomatologia în categorii bine definite, cu tratamentele aferente efectului / cauzei.

Să adormi oriunde, oricând și în orice poziție, cum ar fi în birou pe scaun în timp ce lucrezi, în timpul unui examen clinic, pe scaunul dentar în timpul tratamentului stomatologic… acest lucru nu este cauzat de oboseala cronică, o astfel de tulburare poate fi cauza unei afecțiuni numită narcolepsie.

Narcolepsia este o tulburare cronică a somnului, caracterizată prin somnolență diurnă greu de stăpânit și atacuri paroxistice de somn.

Conform specialiștilor, narcolepsia a fost descrisă prin patru simptome:

  • accese subite și repetate de somn;
  • cataplexie (reprezintă pierderea bruscă a tonusului muscular)
  • halucinații hipnagogice („vedenii” auditive, vizuale, tactile care apar la adormire)
  • paralizii de somn (persoana nu poate face mișcări voluntare înainte de a adormi)

În momentul examinării unui pacient cu narcolepsie, este foarte posibil ca acesta să adoarmă în timp ce i se efectuează examenul clinic, în timp ce medicul examinator vorbește cu acesta. Pleoapele individului pot fi căzute cu tendința de a adormi în orice clipă.

Dorim din tot sufletul ca pacienții să fie relaxați în timpul tratamentelor stomatologice, dar când pacientul adoarme pe scaunul dentar în timpul tratamentului, făcându-ne responsabili nu numai de actul medical, ci și de manifestările cataplexice (pierderea bruscă a tonusului muscular), profesionalismul medical, ne determină să corelăm tulburarea cu cauza unei afecțiuni. Această afecțiune poate fi diagnosticată de către medicii specialiști, iar schimbarea stilului de viață poate aduce beneficii zilnice.

„Niciodată nu m-am gândit că aş putea adormi pe scaunul stomatologic în timpul unei intervenţii medicale. Ei bine, mi s-a întâmplat. Unde ? La Arial Dent! Atmosfera elegantă şi relaxantă, bună dispoziţie permanentă a cadrelor medicale, te fac să uiţi, de cum ai intrat, că te afli într-o clinică stomatologică. Felicitări şi mulțumesc!” (unul dintre pacienți)

… și noi le mulțumim pacienților, asigurându-i de înalt profesionalism medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *