a

Dentes sani in corpore sano

Dinți sănătoși în corp sănătos – este dorința noastră!

Cavitatea orală – singura cavitate din organism care nu se “curăță” singură – împreună cu întreg organismul nostru, este o uzina complexă alcătuită din țesuturi și organe aflate într-o strânsă interdependență.

Igiena orală bună nu are doar efect local, printr-o dantură îngrijită conferindu-ți confort și un surâs strălucitor, ci se răsfrânge asupra tonusului întregului organism.

Lipsa igienei orale, a vizitelor regulate la stomatolog, a unei alimentații raționale, duc la probleme locale prin apariția cariilor, parodontozei, acestea fiind principalele cauze în pierderea dinților.

Cercetările științifice au demonstrat că apariția cariilor dentare se datorează celor cca. 60-70 de specii bacteriene aflate în cavitatea orală a fiecărei persoane. Coloniile bacteriene împreună cu produșii lor de metabolism poartă numele de placă bacteriană. Bacteriile se hrănesc cu zaharurile prezente în hrană și produc acizi. Acești acizi dizolvă smalțul dentar și pornesc evoluția procesului carios.

Dieta noastră conține un grup de cinci principii nutritive de bază: carbohidrați, lipide, proteine, vitamine, minerale, care împreună cu apa sunt esențiale pentru viață. Bacteriile implicate în procesele carioase se hrănesc cu carbohidrați. Carbohidrații sunt o sursă de energie importantă, deci sunt necesari. În acest caz indicațiile noastre sunt de a consuma zaharuri nerafinate, de a igieniza cât mai repede cavitatea bucală și de a vizita medicul stomatolog regulat.

Există alimente care conțin o serie de elemente care ajută la protejarea dinților. Dintre acestea, cacaua din ciocolată inhibă bacteriile orale, brânza, cerealele și laptele care conțin diferite proteine și minerale cu efecte de stopare a evoluției cariilor.

Desigur că saliva oferă protecție împotriva bacteriilor și virușilor, datorită conținutului de enzime care distrug bacteriile. Dar în cavitatea orală, lichidul bucal, alcătuit în cea mai mare parte din salivă, are o compoziție complexă în care întâlnim transudat al mucoasei bucale și șanțurilor gingivale, exudat din pungile parodontale, mucus nazofaringian, lichide de pasaj și uneori chiar secreție gastrică regurgitată.

De reținut este faptul că exudatul pungilor parodontale crește proporțional cu intensitatea inflamației. De aici inflamația țesuturilor care înconjoară dintele, os și gingie, afecțiune care se produce datorită faptului că regenerarea devine mai slabă decât intensitatea atacului exterior.

Sănătatea orală se află în strânsă legătură cu alte boli, cum sunt bolile metabolice și cardiovasculare. A fost confirmată legătura dintre cancerul pancreasului, afecțiunile dinților și gingivitele.

Mesajul specialiștilor e categoric: este necesară consultarea sistematică a medicului stomatolog, indiferent de vârstă, deoarece consecințele unei suferințe bucodentare se pot răsfrânge asupra altor organe.

“Sănătatea este o comoară pe care puțini știu să o prețuiască, deși aproape toți se nasc cu ea.” (Hippocrate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *