a

Dentes sani in corpore sano

Dinti sanatosi in corp sanatos,este dorinta noastra!

Cavitatea orala – singura cavitate din organism care nu se “curata” singura- impreuna cu intreg organismul nostru, este o uzina complexa alcatuita din tesuturi si organe aflate intr-o stransa interdependenta.

Igiena orala buna nu are doar efect local, printr- o dantura ingrijita conferindu-ti confort si un suras stralucitor, ci se rasfrange asupra tonsului intregului organism.

Lipsa igienei orale, a vizitelelor regulate la stomatolog, a unei alimentatii rationale, duc la probleme locale prin aparitia cariilor, parodontozei, acestea fiind principalele cauze in pierderea dintilor.

Cercetarile stiintifice au demonstrat ca aparitia cariilor dentare se datoreaza celor cca 60-70 de specii bacteriene  aflate in cavitatea orala a fiecarei persoane. Coloniile bacteriene impreuna cu produsii lor de metabolism poarta numele de placa bacteriana. Bacteriile se hranesc cu zaharurile prezente in hrana si produc acizi. Acesti acizi dizolva smaltul dentar si pornesc evolutia procesului carios. Dieta noastra contine un grup de cinci principii nutritive de baza: carbohidrati, lipide, proteine, vitamine, minerale, care impreuna cu apa sunt esentiale pentru viata. Bacteriile implicate in procesele carioase se hranesc cu carbohidrati. Carbohidratii sunt o sursa de energie importanta, deci sunt necesari. In acest caz indicatiile noastre sunt de a consuma zaharuri nerafinate, de a igieniza cat mai repede cavitatea bucala si de a vizita medicul stomatolog regulat.

Exista alimente care contin  o serie de elemente care ajuta la protejarea dintilor. Dintre acestea cacaua din ciocolata inhiba bacteriile orale, branza, cerealele si laptele care contin diferite proteine si minerale cu efecte de stopare a evolutiei cariilor. Desigur ca saliva, ofera protectie impotriva bacteriilor si virusilor, datorita continutului de enzime care distrug bacteriile. Dar in cavitatea orala, lichidul bucal, alcatuit in cea mai mare parte din saliva, are o compozitie complexa in care intalnim transudat al mucoasei bucale si santurilor gingivale, exudat din pungile parodontale, mucus nazofaringian, lichide de pasaj si uneori chiar secretie gastrica regurgitata. De retinut este faptul ca exudatul pungilor parodontale creste proportional cu intensitatea inflamatiei. De aici inflamatia tesuturilor care inconjoara dintele, os si gingie, afectiune care se produce datorita faptului ca regenerarea devine mai slaba decat intensitatea atacului exterior.

Sanatatea orala se afla in stransa legatura cu alte boli cum sunt bolile metabolice  si cardiovasculare. A fost confirmata legatura dintre cancerul pancreasului, afectiunile  dintilor si gingivitele.

Mesajul specialistilor e categoric: este necesara consultarea sistematica a medicului stomatolog, indiferent de varsta, deoarece consecintele unei suferinte bucodentare se pot rasfrange asupra altor organe.

“Sanatatea este o comoara pe care putini stiu sa o pretuiasca, desi aproape toti se nasc cu ea.” (Hippocrate).

Dr.med.dent.Mirela Monica Peev
specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună
Locație