a

Periuța de dinți ideală

„- Doamna doctor, vă rog să ne spuneți, ce periuță, pastă de dinți și apă de gură ne recomandați?”

Este întrebarea zilnică a pacienților, întrebare care mă bucură, pentru interesul produselor de îngrijire orto-dentară.

Pacienților noștri le indicăm fidelizat produsele de igienă orală, rezultatul potențând scopul terapeutic.

Pentru cititorii noștri, în cazul în care nu sunt probleme speciale, produsele de igienă orală indicate pot fi cuprinse într-o categorie „clasică”. În acest scop, una din „piesele” produselor de igienă orală este periuță de dinți.

Diversitatea periuțelor de dinți din comerț ne pune în dificultate alegerea. În acest sens, am să vă „conturez” câteva caracteristici care vor facilita alegerea unei periuțe de dinți ideală pentru dvs.

Capul periuței, oval, trebuie să fie cât mai mic și compact pentru a putea pătrunde ușor și la dinții din spate și pentru o eficiență superioară în toate „curbele” arcadei dentare.

Mânerul periuței este indicat să fie ergonomic, cu învelișuri cauciucate / siliconate, pentru o priză cât mai bună și utilizare cât mai ușoară.

Perii periuței, de mărime medie, duritate soft sau cel mult medium, uniform rotunjiți la capăt. Structura filamentelor are unele particularități. În cazul în care sunteți fumători sau doriți îndepărtarea petelor și împiedicarea formării tartrului, puteți să folosiți o periuță cu filamente din carbonat de calciu.

În cazul în care sunteți predispuși la carii dentare frecvente, puteți să folosiți o periuță de dinți a căror peri sunt implantați în plăcuțe de argint. În contact cu apa, argintul pur care acoperă capul periuței declanșează un proces antibacterian natural și continuu. Analizele bacteriologice efectuate pe aceste periuțe au demonstrat prezența redusă a bacteriei Streptococcus Mutants, considerată că fiind principala cauză a formării cariilor.

Puteți să optați pentru o periuță manuală sau electrică. Amândouă îmi plac și le recomand. Manualitatea dvs., obișnuință, confortul – toate aceste criterii își vor pune amprenta în alegere.

Pentru a avea în continuare o periuță ideală, trebuie să știm cum o igienizam / dezinfectăm și cum o păstrăm.

Periuța de dinți se spală după fiecare utilizare și se pune într-un suport ventilat. Păstrarea periutei de dinți într-un mediu închis reține bacteriile și microorgansimele pe periuță, iar umezeala favorizează dezvoltarea și înmulțirea acestora.

În cazul în care aveți probleme de sănătate orală, infecții oro-faringiene, în aceea perioadă va trebui să dezinfectați cât mai des periuța de dinți.

Cea mai sigură metodă de igienizare / dezinfecție a periuței de dinți este utilizarea unui dispozitiv cu lumină UV-C, timp de 6-7 minute, după care periuța se va păstra cu un capac de protecție.

Avem și noutăți în domeniul articolelor de igienă orală: periuță de dinți solară, care are avantajul de a fi eficientă fără pastă de dinți, astfel încât sub acțiunea luminii, dioxidul de titan din periuță eliberează electroni ce atacă ionii de hidrogen din placa dentară, spărgând-o; sau periuța de dinți cu pastă de dinți integrată în mâner, așa încât, când doriți să o folosiți, trebuie să apăsați pe un buton și se eliberează o cantitate mică de pastă direct în perii periutei.

„Un zâmbet este o modalitate necostisitoare de a-ți schimbă înfățișarea.” (Charles George Gordon)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *