Sfaturi pentru purtătorii de proteze și lucrări protetice mobilizabile

Pacientul va fi prevenit că protezele si lucrările mobilizabile aplicate în cavitatea orală îi vor da în primele zile o senzație neobișnuită de rigiditate a trăsăturilor feței, de tensionare a țesuturilor moi, senzație care va dispărea aproximativ într-o săptămână.

Consistența alimentelor trebuie să fie redusa la început, apoi să crească treptat, după trei săptămâni ajungâdu-se la o consistență obișnuită, în scopul acomodării țesuturilor cu presiunea exercitată de proteze.

Pacientul este sfătuit să secționeze alimentele în fragmente mici cu cuțitul și furculița, să nu le secționeze cu dinții, pentru a evita bascularea și desprinderea protezelor.

Pacientului i se va explica faptul că hipersalivația și senzația de vomă provocate de proteze sunt fenomene trecătoare, ce dispar în cel mult două săptămâni.

După aplicarea protezelor, fonația modificată a pacientului poate dispărea în una-două săptămâni, recomandându-i pentru aceasta sa citească si sa vorbească cu voce tare.

Pacientul trebuie instruit să poarte protezele și în timpul nopții mai ales în primele zile de la aplicare, în scopul obișnuirii cu acestea. Mai târziu pot fi scoase timp de 10:15 minute pentru a permite țesuturilor să se destindă. Nepurtarea protezelor în timpul nopții duce la senzația de corp străin la fiecare reinserare a acestora.

În ceea ce privește simțul gustului, placa palatină a protezei superioare elimină participarea la senzația gustativă a receptorilor de pe bolta palatină, provocând pierderea temporară aceste senzații. Senzația va reapărea in cel mult 2-3 săptămâni.

Pentru a împiedica stagnarea alimentelor în spațiile retentive si depunerea tartrului, protezele si lucrările protetice mobilizabile trebuie îndepărtate și spălate sub jet de apă după fiecare masă, iar seara si dimineața trebuie igienizate cu periuța si pasta de dinti.

Documentați-vă în continuare despre acest subiect:

Vă invităm cu drag să ne faceți o vizită la clinica din Cluj-Napoca pentru un consult profesionist.