Într-un articol precedent mi-am prezentat poziţia referitoare la utilitatea / necesitatea miogimnasticii în terapiile ortodontice.
În acest articol am să prezint miogimnastica în întreţinerea tonusului muscular facial şi indicarea ei in evoluţia antirid.
Frumuseţea pielii depinde de fibrele elastice şi de colagen, dar şi de musculatura feţei. Pielea feţei fiind legată de muşchii mimicii, trebuie să urmărească mişcările lor. Astfel se formează expresia mimică a feţei. În cazul în care scade puterea de contracţie a acestor muşchi şi ca urmare se atrofiază – nefiind folosiţi zilnic – pielea îmbătrâneşte prematur, iar “construcţia feţei” se înrăutăţeşte ca un “bloc degradat”.
Pentru ca o piele să arate proaspată, cu vitalitate şi întinerită, pe lângă miogimnastică, ea trebuie întreţinută prin curăţarea zilnică cu demachiant şi tonic, cremă hidratantă, un peeling folosit o dată pe săptămână, somn suficient / somn de frumuseţe (cca 7-8 ore), mişcare în aer curat şi soare, băi de aburi, gimnastică acvatică, consumul de lichide între 1,5-3 litri / zi etc.
O maximă spunea: “Natura vă dă faţa pe care o aveţi la 20 de ani, viaţa vă formează faţa pe care o aveţi la 30 de ani, dar faţa pe care o aveţi la 50 de ani, trebuie să v-o însuşiţi singură dvs.”
Indicaţia miogimnasticii pentru întreţinerea tonusului muscular trebuie să se facă cel târziu cu începere de la 30 ani, aşa încât conturul feţei să rămână întins, muşchii feţei să rămână puternici, iar celulele să se regenereze rapid.
Tonicitatea diferitelor grupe musculare se examinează de către medic, dar destul de simplu puteţi şi dvs. să vă verificaţi o hipotronie musculară. De ex. pentru muşchiul buccinator: se pensează obrajii între police şi index şi se face mişcarea de sugere a obrajilor. În cazul în care nu se reuşeşte această mişcare, se consideră o hipotonie musculară.
Un prim şi important exerciţiu cu care se începe miogimnastica este zâmbetul. Trebuie să vă obişnuiţi să zâmbiţi. Surâzând, destindeţi zona facială, acţionând pe contrasens şi veţi observa o stare de bine apreciabilă şi alungarea ridurilor disgraţioase.
Un exerciţiu exceptional, extrem de natural pentru relaxare, este căscatul. Iniţial se contractează puternic muşchii feţei, respiraţiei şi alţi muşchi ai corpului. Pieptul se extinde şi plămânul se încarcă cu mult oxigen. Apoi, printr-o expiraţie adâncă, se instalează relaxarea. Interesant va fi dacă cuplaţi expiraţia şi cu un oftat prelungit.
Am să vă indic / descriu un exerciţiu pentru estomparea șanțurilor nasolabiale. Zâmbiţi şi ridicaţi astfel colţurile gurii. Puneţi indexul pe colţurile gurii, locul de formare a șanțurilor nasolabiale. Apoi relaxaţi-vă şi simţiţi cum se uşurează muşchii în acel loc. Zâmbet menţinut 6 secunde, apoi relaxare 6 secunde.
Miogimnastica este o metodă de terapie / întreţinere naturală, distractivă, oricând practicabilă şi prin perseverenţă, este deosebit de eficientă.
Medic stomatologie generală.
Specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială.