În două articole precedente sub acelaşi titlu, am explicat / motivat / argumentat, indicaţiile / terapia prin miogimnastică. Din punct de vedere al medicului de medicină dentară, în speţă al specialistului în ortodonţie şi ortopedie dento-facială, funcţiile echilibrate ale grupelor musculare intra şi extraorale, contribuie la dezvoltarea armonioasă a aparatului dento-maxilo-facial.
Indicaţiile terapeutice, cât şi cele de întreţinere indicate de către medic, sunt selecţionate în funcţie de situaţie, pe anumite grupe musculare (culori dentare), începând de la terapia adjuvantă în tratamentul ortodontic, corectarea unor asimetrii faciale (hio-hipertonii) până la întreţinerea echilibrului muscular în “lupta” antirid.
În acest articol, voi indica / sugera miogimnastica pentru întreţinerea unui tonus facial echilibrat, când din anumite motive / situaţii, hipotonia musculară este evidentă; ea poate fi indicată de la vârste de peste 30 de ani până la 60-70 de ani.
Am să repet câteva condiţii importante pe care miogimnastica trebuie să le îndeplinească pentru a fi eficientă (indicaţii de altfel cunoscute şi practicate de sportive).
Contracţiile încep din poziţia de relaxare, intensitatea creşte progresiv până la o amplitudine maximă, se repetă de 3 ori / zi perioadă îndelungată şi se asociază întotdeauna cu exerciţii de respiraţie şi hidratare a organismului.
Vă voi indica / descrie câteva exerciţii pentru tonicitatea musculaturii faciale:
1. Râsul – cel mai cunoscut, benefic şi practicat exercitiu!
Încă din antichitate, râsul era practicat ca o tehnică de vindecare. Un proverb chinezesc spune: “Pentru a fi sănătos, trebuie să râzi de cel puţin 300 de ori pe zi”. Un poet hispano-roman Marco V. Marcial spunea (sec. I): “A râde este capacitatea înţelepţilor”. Ziua mondială a Râsului a fost stabilită în prima zi de duminică din Mai.
Pe parcursul timpului, studiile au demonstrat că râsul aduce atât beneficii fizice cât şi mentale – este scut împotriva depresiei, anxietăţii – creşte ritmul cardiac, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină. Râsul declanşează eliberarea unor substanţe biochimice: dopamina (responsabil de mişcare, cunoaştere, motivaţie), serotonina (responsabil de apetit, somn, sexualitate), adrenalina (în caz de urgenţă, asigură energie suplimentară).
“Un jurnalist îl întreabă pe directorul unei case de nebuni care este testul ce se efectuează pentru a externa un bolnav. Umplem cada cu apă, punem alături o lingura şi o cană. După aceea îi propunem bolnavului să golească de apă cada. Jurnalistul, zâmbind, spune: Orice om normal ar lua cana… Nu, spune directorul, un om normal ar scoate dopul de la cadă. Doriţi pat lângă geam sau lângă uşă?”
Tocmai am executat împreună un prim exerciţiu!
2. Exerciţii împotriva “bărbiei duble”:
a) Vă aşezaţi – poziţie dreaptă – pe un scaun în faţa unei mese. Braţul drept sprijinit cu cotul pe masă şi cu pumnul sub bărbie. Ca să aveţi o poziţie a corpului dreaptă, puneţi la nevoie o carte sub cot, pentru ajustarea înălţimii. Deschiderea gurii cu presiunea maxilarului inferior contra rezistenţei pumnului se face lent, intensitatea maximă se menţine cca. 6 secunde, după care revenirea la fel de lentă până la închiderea gurii, apoi relaxare cca. 6 secunde. Exerciţiul se repetă de 4-5 ori, intercalându-se cu exerciţiile de respiraţie (foto exerciţiul 2/a).
Exerciţiul 2/a
b) În poziţie de relaxare cu gura închisă, presaţi tare limba în palat (“cerul gurii”). Puneţi policele sub bărbie şi veţi simţi contracţia musculară submaxilară. Intensitatea maximă a presiunii limbii se menţine cca. 6 secunde, iar repetarea se face după o relaxare de cca. 3 secunde. Se consideră eficient când exerciţiul se repetă de 10-15 ori într-o şedinţă – se poate exersa pe fundalul unei melodii ritmice (foto exerciţiul 2/b).
Exerciţiul 2/b
Exerciţiile sunt simple, eficiente şi distractive! Efectele miogimnasticii nu sunt imediate, dar prin perseverenţă sunt deosebit de benefice.
Medic stomatologie generală.
Specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială.