a

Dinții buni… îi am de la tata!

Ereditatea cavității bucale, privită că element al evoluției, își exercită influența alături de factorii de mediu atât asupra dinților (formă, mărime, erupție), mușcăturii, salivei, cât și a sistemului immunologic.

Dr. Med. Dent. Ulrich Schlagenhauf, prof. al Universității din Wurzburg, președinte al Societății Germane de Parodontologie, afirmă “studiile arată că până la 40% din sănătatea noastră dentară se datorează moștenirii.”

Studiile de genetică, de antropologie și de genetică populațională argumentează rolul eredității în etiologia anomaliilor dento-maxilare. Este posibil că un copil să moștenească dinți lați pe un maxilar îngust sau dinți mici pe un maxilar mare.

Malocluziile se pot produce prin disproporție moștenită între dimensiunile dinților și maxilarelor, rezultând înghesuiri sau spațieri dentare sau prin disproporția moștenită între dimensiunea și forma maxilarelor, cu consecința unor raporturi de ocluzie incorecte.

În general, amestecurile de rase și populații, prin multitudinea de combinații genetice, supusă permanent legii adaptabilității, au determinat o creștere importantă a incidenței anomaliilor dento-maxilare și implicit un produs armonic sau desarmonic.

Ocluzia adâncă, ocluzia deschisă, asimetriile faciale, macro- micrognațiile (maxilar / mandibulă în disarmonie de creștere față de oasele craniului), prognația mandibulară (arcada inferioară o depășește pe cea superioară, spre interior), inserțiile de fren, diastemă (strungă), cât și erupția dentară, sunt câteva anomalii dento-maxilo-faciale cu determinism ereditar / moștenit.

În cazul în care observăm la copii noștrii “un aspect dentar disarmonic”, aspect care seamănă cu cel al unuia dintre părinți / bunici, este indicat consultul medicului ortodont.

Un zâmbet atrăgător îmbunătăţeşte aspectul, creşte încrederea şi respectul de sine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *