a

Ortodonția preprotetică

Activitatea interdisciplinară stomatologică răspunde dezideratului oricărui tratament stomatologic, acela de a restabili integritarea morfo-funcțională și funcțiile aparatului dento-maxilar, cu minim de sacrificiu biologic.

Multe situații dificil de realizat protetic sau parodontal își găsesc rezolvarea în tratamentul ortodontic premergător, realizându-se o finalizare optimă a eforturilor comune.

În mod normal, forțele ocluzale (mușcătura) trebuie să acționeze / preseze în axul lung al dinților. În situația în care, din diverse cauze, dinții au suferit modificări (înclinări, rotații, migrări), așa încât axul lor nu mai este vertical, forțele care acționează asupra dinților prin presiune / mușcare devin nefiziologice, consecința fiind cea de pierdere a dinților cu modificări de înclinare și a suportului lor parodontal și de asemenea afectarea articulației temporo-mandibulare.

Din punctul meu de vedere, corectarea axelor dinților care urmează a deveni dinți stâlpi de punte /coroane pentru lucrările protetice, necesită o paralelizare ușoară cu aparate ortodontice înainte de aplicarea lucrărilor protetice.

miniimplante 1

O situație foarte frecvent întâlnită este pierderea în copilărie a molarilor mandibulari și egresia molarilor maxilari. Mai simplu spus: extracții ale molarilor (1 și 2) mandibulari la varste de 8-12 ani, a molarilor de minte madibulari imediat după erupție sau extracția lor incluși, așa încât molarii maxilari neavând antagoniști au reușit să ocupe și spațiul molarilor inferiori.

În aceste variante, prin lipsa de tratament a zonei edentate, în afară de estetica modificată a pacientului, întâlnim la vârste de 20-40 ani probleme grave ale articulației temporo-mandibulare.

Ortodonția preprotetică recomandă, în aceste situații, aplicarea unor mini-implante pentru ancoraj și ingresarea molarilor superioari în ax, până la poziția lor fizionomică în care trebuiau să erupă, așa încât să se creeze spațiu pe mandibulă pentru aplicarea implantelor / lucrărilor protetice mandibulare.

Desigur, aceste edentații se pot trata și numai protetic, prin devitatizarea, pivotarea radiculară, șlefuirea molarilor și aplicarea de lucrări protetice maxilare, urmând apoi tratarea edentației mandibulare. Ortodonția preprotetică, prin tratamentele ei ultramoderne, întâmpină aceste situații cu dorința de a “conserva” dinții vitali și substanța biologică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună
Locație