a

Ortodonție și ortopedie dento-facială

Zâmbetul este cea mai importantă carte de vizită.

Specialitate a medicinei dentare, ortodonția si ortopedia dento-facială studiază cresterea si dezvoltarea aparatului dento-maxilo-facial, tulburările morfofunctionale, malpozitiile dentare, generic cunoscute sub numele de anomalii dento-maxilare.

Tratamentul ortodontic urmareste efectul estetic prin corectarea inghesuirilor si malpozitiilor dentare si efectul functional prin corectarea ocluziei.

Aparatele ortodontice, care stau la baza tratamentului ortodontic, dupa modelul in care se racordează la arcada dentara, se pot împarți in doua grupe mari: aparate fixe (metalice,ceramice,linguale) care sunt solidarizate prin agregre si purtate permanent si aparatele mobile care sunt racordate la aparatul dento-maxilar prin adjunctive (mobilizabile,functionale,alignere) si sunt purtate 14-20 de ore zilnic.

Perioada ideală pentru tratamentele ortodontice este perioada creșterii osoase, respectiv pana la vârsta de 20 de ani. După aceasta vârsta, adultii care vor urma un tratament ortodontic, vor necesita o perioada mai lunga de tratament, ținând cont de faptul ca mișcările dentare vor fi mai lente.

Este bine de știut că fiecare organism reacționează diferit la tratament, deplasarea dentară făcându-se la unii pacienți foarte ușor, la alții mai încet. Există chiar și diferențe, la același pacient, între partea stângă și cea dreaptă!

Citiți în continuare despre acest subiect:

Pentru un consult profesionist, vă invităm cu drag să ne faceți o vizită la clinica din Cluj-Napoca.

Ortodonţie şi ortopedie dento-facială

Specialitate a medicinei dentare – ORTODONŢIA ŞI ORTOPEDIA DENTO-FACIALĂ – studiază creşterea şi dezvoltarea aparatului dento-maxilo-facial, tulburările morfo-funcţionale, malpoziţiile dentare, generic cunoscute sub numele de anomalii dento-maxilare.

Termenul defineşte tulburări ale dezvoltării dento-maxilo-faciale, cu consecinţe nefavorabile asupra stării de sănătate, a dezvoltării psihosomatice armonioase, a eficienţei şi calităţii funcţiilor desfăşurate – asociate sau exclusive – şi indirect asupra stării de sănătate generale a organismului.

În cadrul anomaliilor dento-maxilare în relaţie cu modificările cranio-faciale, se insistă asupra etiopatogeniei, posibilităţilor profilactice, terapiei precoce, interceptive. Concepţiile de diagnostic şi tratament se datorează contribuţiei conjugate a oamenilor de ştiinţă din diverse domenii (medici, fizicieni, matematicieni, ingineri, informaticieni, biologi) începând de la tehnici profilactice până la – datorită evoluţiei tehnicii – apariţia unei game largi de posibilităţi terapeutice, cu ultime generaţii de materiale şi tehnici.

Tratamentul ortodontic urmăreşte efectul estetic prin corectarea înghesuirilor şi malpoziţiilor dentare şi efectul funcţional prin corectarea ocluziei (muşcăturii).

Terapia ortodontică este stabilită de către medicul specialist, având la bază examinările clinice şi examenele complementare necesare. Durata unui astfel de tratament este, în funcţie de tipul de anomalie, gravitate, vârstă, colaborare, tipul de aparat indicat, cuprins între un an / jumătate şi doi ani / jumătate, după care urmează o perioadă de contenţie.

Aparatele ortodontice care stau la baza tratamentului ortodontic, după modul în care se racordează la arcada dentară, se pot împărţi în două grupe mari: aparate fixe, care sunt solidarizate prin agregare şi purtate permanent şi aparate mobile care sunt racordate la aparatul dento-maxilar prin adjuncţie

(unele ancorate la arcada dentară, numite aparate mobilizabile şi altele care stau “liber” în cavitatea bucală, numite aparate funcţionale).

Exemple de aparate ortodontice:

Aparat orthodontic fix metalic (ligaturare cu module elastice colorate/neutrale după preferinţe)

Aparat ortodontic fix metalic (ligaturare cu module elastice colorate / neutrale după preferinţe)

Aparat orthodontic fix fizionomic (ceramic)

Aparate ortodontice mobilizabile (indicate în general până la vârsta de 12 ani)

Aparate ortodontice mobilizabile (indicate în general până la vârsta de 12 ani)

Tratamentul ortodontic impune pacientului o disciplină şi o igienă impecabile, atât în controalele periodice, cât şi în întreţinerea aparatelor ortodontice.

Finalitatea tratamentului este spectaculoasă şi reflectă tehnicile generaţiilor secolului în care trăim.

Un zâmbet atrăgător îmbunătăţeşte aspectul, creşte încrederea şi respectul de sine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *