Zâmbetul este cea mai importantă carte de vizită.
Ortodonție și ortopedie dento-facială
Specialitate a medicinei dentare, ortodonția si ortopedia dento-facială studiază cresterea si dezvoltarea aparatului dento-maxilo-facial, tulburările morfofunctionale, malpozitiile dentare, generic cunoscute sub numele de anomalii dento-maxilare.
Tratamentul ortodontic urmareste efectul estetic prin corectarea inghesuirilor si malpozitiilor dentare si efectul functional prin corectarea ocluziei.
Aparatele ortodontice, care stau la baza tratamentului ortodonție și ortopedie dento-facială, dupa modelul in care se racordează la arcada dentara. Ele se pot împarți in doua grupe mari:
- aparate fixe (metalice,ceramice,linguale) care sunt solidarizate prin agregre si purtate permanent
- aparatele mobile care sunt racordate la aparatul dento-maxilar prin adjunctive (mobilizabile,functionale,alignere) si sunt purtate 14-20 de ore zilnic.
Perioada ideală pentru tratamentele de ortodonție și ortopedie dento-facială este perioada creșterii osoase, respectiv pana la vârsta de 20 de ani. După aceasta vârsta, adultii care vor urma un tratament ortodontic, vor necesita o perioada mai lunga de tratament, ținând cont de faptul ca mișcările dentare vor fi mai lente.
Este bine de știut că fiecare organism reacționează diferit la tratament, deplasarea dentară făcându-se la unii pacienți foarte ușor, la alții mai încet. Există chiar și diferențe, la același pacient, între partea stângă și cea dreaptă!
Citiți în continuare despre acest subiect:
Pentru un consult profesionist, vă invităm cu drag să ne faceți o vizită la clinica din Cluj-Napoca.