a

Super, am aparat ortodontic!

Ne-am obișnuit cu copiii care poartă aparate ortodontice mobilizabile de diferite culori, cu diferite decoruri, de la steluțe la inimioare, cu adolescenții care poartă aparate ortodontice fixe metalice cu module colorate, dar am văzut prea puțini adulți cu aparate ortodontice.

Trebuie amintit că tehnicile moderne ne permit efectuarea tratamentelor ortodontice la orice vârstă, diferența făcându-se între tipuri de aparate, de tehnici, de anomalii dento-faciale. Desigur în funcție de vârstă, de parodonțiu, de tipul de anomalie, mișcările dentare sunt diferite. Ca urmare, perioada, tipul de tratament și tehnica folosită vor fi în concordanță cu toate elementele care stau la baza diagnosticului.

La adulți, tehnicile ortodontice pentru îndreptarea dinților și refacerea ocluziei sunt mai diversificate, ținându-se cont și de faptul că poate “pacientul dorește o intimitate” în ceea ce privește tratamentul, este o persoană publică sau cu o viață socială și profesională activă.

În acest sens, amintesc tratamentele cu aparate fixe ceramice, aparatele cu tehnică linguală, aparatul invizibil (un concept nou ultramodern și ultracomod, care este format dintr-o succesiune de alignere, pe dinți invizibile, aplicat și îndepărtat de către pacient).

Tratamentul ortodontic urmărește efectul estetic prin corectarea înghesuirilor și malpozițiilor dentare și efectul funcțional prin corectarea ocluziei. Aspectul primordial, din punctul meu de vedere, al medicului ortodont, este cel funcțional. Fără functionalitate nu avem aliniere și implicit frumusețe, iar numai cu frumusețe nu avem întotdeauna funcționalitate.

Admir și respect adulții care, din propria lor inițiativă, după informații legate de posibilitățile terapeutice, doresc și fac un tratament ortodontic.

Important este să zâmbiți, chiar dacă dinții dvs. nu sunt perfect aliniați.

De multe ori un zâmbet fermecător, nu chiar perfect, poate deveni irezistibil!

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, doresc pacienților mei și cititorilor revistei MedNews un ”Crăciun fericit!” și “La mulți ani!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *