Endodonție – terapia radiculară

Endodonția este o specialitate stomatologică care are în vedere diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare – țesutul moale format din vase de sânge și nervi, situat în interiorul dintelui, precum și a regiunii apicale.

Tratamentul canalului radicular devine necesar în momentul în care pulpa se inflamează sau moare. Daca nu este tratată, infecția se raspândește la os și țesuturile inconjuratoare.

În general, tratamentul endodontic presupune îndepartarea țesuturilor inflamate sau necrozate, precum și eliminarea resturilor organice din canalele radiculare, pentru ca apoi acestea să poata fi obturate cu materiale biocompatibile.

Avantajele tratamentului endodontic sunt reprezentate de:

  • împiedicarea extinderii infecţiei la dinţii învecinaţi şi distrugerea dintelui unde a apărut infecţia
  • salvarea dintelui de la extracţie
  • condiţiile de lucru sterile, comfortul pacientului (tratamentul nu este dureros, poziţia pacientului în timpul tratamentului este una comfortabila) sunt ușor de suportat de pacient


Pulpitele se refera la inflamatiile pulpei dentare.

În funcție de debutul lor, există pulpite acute și cronice. Cele acute pot fi seroase sau purulente. Ambele tipuri, atât cele seroase cât și cele purulente pot avea leziunile limitate la porțiunea coronară a pulpei sau extinse la toată pulpa.

În pulpita acută seroasă coronară, pacientul acuză o durere vie, localizată la un dinte, provocată de rece, la început, iar mai târziu și de cald. Durerea poate dura de la câteva minute, la câteva ore si nu mai este localizată, ea iradiind spre regiunea submandibulară, temporală sau orbitară.

Individualizarea tratamentului, materialele și tehnicile de ultimă generație folosite, sunt de o importantă majoră în raport cu diagnosticul afecțiunii pulpare, într-o concepție biologică perfectă.

Documentați-vă în continuare despre acest subiect:

Vă invităm cu drag să ne faceți o vizită la clinica din Cluj-Napoca pentru un consult profesionist.